ägg & fett

Ett normalstort ägg innehåller lite drygt 5 gram fett. Det är något mindre än innehållet i ett glas standardmjölk. Fettet i ägg är av hög kvalitet. 40 procent är enkelomättad oljesyra av samma typ som i olivolja.

Ägg innehåller också livsnödvändiga fettsyror som kroppen inte själv kan bygga. 13 procent av fetterna i ägg hör till denna kategori.

Essentiella fettsyror som finns i ägg är n-6 fettsyran linolsyra och n-3 fettsyran alfa- linolensyra. Kvoten mellan n-6 fettsyror och n-3 fettsyror är viktig för en bra hälsa. I ägg är kvoten 7:1. Det motsvarar väl de nordiska näringsrekommendationerna som anger en kvot mellan 3:1 och 9:1

Bara 1,5 gram, en dryg fjärdedel av fettet i ägg, är mättat.

Fetterna i ägg är av god kvalitet. 40 procent är av samma typ som i olivolja.

5 i topp-recept!

>> Spaghetti Carbonara >> Chèvrefrittata
>> Powersmoothie
>> Äppelcrêpe 
>> Pytt på Pers vis

 

 







Foto: ©iStockphoto/Torsten Schon