1. Mottagning/lager
Nr. | Kontrollpunkt | Krav på kvalitetssäkring enl. lagstiftn. | Lagstöd | Avvikelse |
---|---|---|---|---|
Förvaring hos producent |
Packeriet ska ha kontroll på att äggen kommer från en anläggning som är godkänd eller registrerad av behörig myndighet. Äggen ska förvaras rent, torrt och fritt från främmande lukter samt skyddas mot stötar och direkt solljus. Det gäller både hos producent och i förekommande fall under transport. Äggen ska förvaras vid den, helst konstanta, temperatur som bäst bevarar äggens hygieniska egenskaper. |
853/2004 Bil III avsnitt X, kap I 1-2
|
A |
|
1.2 | Märkning inkommande ägg |
Inkommande äggleveranser (dvs. varje pall/vagn) ska vara märkta med produktionsanläggningens namn, adress och producentkod, antalet ägg och/eller deras vikt, värpdag eller värpperiod samt avsändningsdag. Packeriet ska behålla originalen till följehandlingarna (se vidare punkt 10.4). Äggpackerier får enbart förpacka ägg från anläggningar som har ett av Livsmedelsverket tilldelat identifieringsnummer för märkning med produktionssystem (se punkt 2.8 och 4.5)
|
A | |
1.3 | Märkning utgående oklassade ägg |
Motsvarande uppgifter som ovan ska även finnas på utgående oklassificerade äggleveranser till andra packerier.
|
1308/2013 Bil VII, del VI, III
|
A |
1.4 | Lagringstid | Äggen ska klassificeras, märkas och packas senast tio dagar efter värpdagen. Det innebär att oklassificerade ägg på lagret för inkommande ägg får vara högst 10 dagar gamla. Märkning med bäst före-datum för minsta hållbarhetstid ska göras vid förpackningstillfället. |
|