Hållbarhet

För att äggen ska vara så färska som möjligt när de når ditt kylskåp, hämtas de från producenterna ett par gånger i veckan. På packerierna synas varje ägg genom vägning och genomlysning. Ägg som är gamla, smutsiga, har sprickor eller andra defekter sorteras bort. Hela vägen från producent och packeri till butik förvaras äggen i optimal temperatur för att fölånga hållbarheten. I butik förvaras oftast äggen i kyldisk, även om detta inte är ett lagkrav. 

Förvaringstemperaturen har störst inverkan på äggets hållbarhet. Ägg som förvaras i kylskåp, med den spetsiga sidan nedåt, håller sig färska i minst 2 månader. Man märker på lukten (och smaken) om ägget har blivit skämt och därför bör kasseras.

Testa hur färskt ägget är

Vill du veta hur färskt ägget är, kan du göra ett enkelt test. Lägg ägget i rikligt med vatten. Pinfärska ägg ligger kvar på botten, ett ägg som är drygt en vecka gammalt börjar resa sig upp och ett äldre ägg ställer sig i givakt och flyter upp till ytan. Du kan också knäcka ett ägg och titta på gulan och vitans utseende. Ett färskt, uppslaget ägg har en hög toppig gula med vita liggandes tätt runt om. Du kan också se ett yttre skikt med mera tunnflytande vita.

Förvaring av ägg 

Hemma

Ägg är ett känsligt livsmedel och förvaring i kylskåp förlänger hållbarheten väsentligt. Eftersom skalet är poröst kan ägget suga åt sig lukt, smak och i värsta fall bakterier. Äggen förvaras bäst i sin kartong/äggförpackning. Starkt luktande livsmedel som t.ex. korv, fisk eller ost bör förvaras i burkar med lock om du har ägg i kylskåpet. Förvara alltid äggen med den trubbiga änden uppåt, så att luftblåsan hamnar överst.

Äggkartongen ger information om bäst-före-datum för äggen, som enligt EU-regler är 28 dagar efter värpdagen. Svenska ägg som förvarats på rätt sätt har en hållbarhet som vida överstiger 28 dagar. Förvaringstemperaturen har störst inverkan på äggets hållbarhet. Ägg som förvaras i kylskåp, med den spetsiga sidan nedåt, håller sig färska i minst 2 månader. 

Hårdkokta, hela ägg ska alltid förvaras i kylskåpet och bör förbrukas inom 5-7 dagar.

I Butik

EU s handelsnormer för ägg reglerar enbart hur äggen ska förvaras hos producenten, äggpackeriet och transporten däremellan. Det finns inga lagkrav som reglerar vid vilken temperatur äggen ska förvaras i butik. Däremot skall äggen fram t.o.m. försäljningstillfället förvaras rent, torrt och fritt från främmande lukter samt skyddas effektivt mot stötar och direkt solljus. 

Publicerat 2017-08-16
  • Branschorganisationen Svenska Ägg
  • Klustervägen 13
  • 590 76 Vreta Kloster
  • Telefon +46 73- 823 0890
  • Besöks- och leveransadress:
  • Klustervägen 13
  • 590 76 Vreta Kloster