Ekologisk produktion  

Höns som producerar ekologiska ägg går fritt i stora stallar. Beläggningen är något lägre än i övrig frigående produktion, d.v.s. max 6 höns per kvadratmeter tillgänglig yta. Hönsen ströbadar på golvet och har tillgång till sittpinnar i olika höjder och reden att lägga sina ägg i. Minst en tredjedel av golvytan ska vara täckt av ströbädd. Hönsen kan gå ut i gräsbevuxna rastgårdar, när vädret så tillåter. Minst 95% av fodret ska vara ekologiskt odlat.

Ekologiska hönor kan röra sig fritt i stallet och har möjlighet att gå ut i en rastgård.
Där kan de krafsa, sprätta, sandbada, picka mask och beta gräs.
          
Ekohönan ska kunna röra sig fritt i stallet (ska vara frigående) och hon måste ha möjlighet att gå ut i en rastgård (beteshage) när vädret tillåter. Där kan alla hönor krafsa, sprätta, sandbada, picka mask och beta gräs. Hönsen kan även sprätta och "bada" i ett strömaterial (sand, kutterspån el dyl.) på golvet inne i stallet.

I det ekologiska hönsstallet får det finnas maximalt 3 000 höns i varje djuravdelning. Reglerna kräver också att varje höna ska ha lite mer utrymme än vad som krävs i annan äggproduktion. Det finns även krav på hur kycklingar och unghöns ska födas upp.

De ekologiska hönornas foder ska vara ett ekologiskt godkänt foder (t ex ekologiskt odlad spannmål), de ska också ha tillgång till grovfoder, exempelvis rotfrukter och hö.

Ekologisk äggproduktion lyder under särskilda krav när det gäller medicinering och karenstider efter medicinbehandling, när sådan har krävts. 
                         
De flesta ekologiska ägg som produceras I i Sverige sker i enlighet med KRAVs regler. Det innebär att hela produktionskedjan, d.v.s. uppfödning, äggproduktion, foder, producenter och äggpackerier är KRAV-godkända. Konstgödsel och bekämpningsmedel inte får användas på gården.

Läs mer om ekologiska ägg på www.krav.se  

Illustrationer: Lars Ahlberg
Text: Sven Secher
 
Läs mer om...

>> Frigående höns utomhus
>> Frigående höns inomhus
>> Inredda burar
>> Märkning av ägg 

  • Branschorganisationen Svenska Ägg
  • Klustervägen 13
  • 585 76 Vreta Kloster
  • Telefon +46 73- 823 08 90
  • Besöks- och leveransadress:
  • Klustervägen 13
  • 585 76 Vreta Kloster