1

Hummus med zaatarägg av @cravingsstockholm

Hummus med sumac toppad med Berbererostade kikärtor och Za'atar stekt ägg.

Hummus
1 burk ekologiska kikärtor
1 vitlöksklyfta
1-2 matskedar tahini
2 matskedar citronjuice
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk salt
2 krm peppar
1 krm chilipulver
2 krm sumac
1-2 matsked olivolja + mer för att ha på  
 
Picklad lök
1 rödlök
1 röd chili
1.5 dl vitvinvinäger
1 tsk socker
1 tsk salt
 
Berebere rostad kikärtor
5-8 st kikärtor som är kvar från burken ovan
1-2 matsked olivolja
1/2 matsked berebere kryddblandning
 
Za’atar stekt ägg
1 ägg
1/2-1 matsked za’atar (kryddblandning med timjan, sumac och rostade sesamfrön och ev salt)
1 matsked olivolja
1 matsked smör
 
Börja med löken
Blanda vinägern med socker och salt. Kan antingen blandas ordentligt så att sockret löses upp eller kokas upp lite snabbs och sedan kyls ner.
Skala och skär löken. Skär chilin i cirklar (kan utelämnas eller minskas om man inte vill ha nån hetta).
Lägg allt i en skål så att löken täcks av vinägern och låt stå minst 15 min.
 
Hummus
Häll av vätskan på kikärtorna och skölj. Släng in dom i en matberedare och mixa tillsammans med alla andra ingredienser förutom oljan. Börja först försiktigt sedan på snabbare fart. Glöm inte att trycka ner på kanterna ifall det är kikärtor eller andra ingredienser inte mixats ordentligt. Tillsätt oljan lite i taget och fortsätt mixa tills det blir väldigt krämig. Smaka av baserad på vad du tycker om, något som är väldigt mycket grunden i min matlagning. Vill du ha mera löst (som jag, ha i mera vatten och/eller olja), tycker du om mera vitlök ha det, om du tycker om syrligt, ha i mera citron, eller som jag, ha i lime istället för en annorlunda smak. Viktigt att smaka av hela tiden tills man är nöjd och våga experimentera med smaker, som släng in oliver eller persilja i hummusen.
 
Berbere rostade kikärtor
Värm en stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja. Ha en teskeden berbere krydda och rör om. Tillsätt välavrunna kikärtor och var försiktig då dom kan poppa upp. Stek och rör om lite tills kikärtorna har fått lite färg och kryddan har satt sig på dom. Häll av allt i en skål, även oljan för senare bruk.
 
Za’atar stekta ägg
Värm en stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja och smör när stekpannan är varm. Tillsätt za’atar och knäck ägg på kryddan försiktigt så att äggulan inte går sönder.  Salta och peppra samt ha på lite mera za’atar. Stek så att äggvitan blir fast med fortfarande rinnig äggula. Om du inte vill ha fast äggula, stek mera eller på båda sidorna.
 
Häll av hummusen på en djup tallrik. Med en sked gör en grop med hummus som en kant. Lägg kikärtorna i mitten och därefter stekta äggen. Lägg på löken med chili. Garnera med ev lite persilja och mera za’atar ringa över lite mera olivolja eller om du har kvar berebereoljan.
Servera med arabiskt tunnbröd eller rostade baguetter.

 

  • Branschorganisationen Svenska Ägg
  • Klustervägen 13
  • 585 76 Vreta Kloster
  • Telefon +46 73- 823 08 90
  • Besöks- och leveransadress:
  • Klustervägen 13
  • 585 76 Vreta Kloster