Fem anledningar till att ägg är
det hållbara valet på julbordet

Det lackar mot jul och vad passar bättre än att lyfta fram det svenska äggets givna plats på julbordet? I ett nyligen publicerat pressmeddelande (se nedan) listar vi flera goda skäl till att duka upp olika äggrätter på julbuffén, vilket flera tidningar och medier snappat upp och valt att rapportera om de senaste dagarna.

Många har ambitionen att fira en mer hållbar jul och då är valet av julmat en viktig del. Svenska ingredienser på julbordet och att välja klimatsmarta proteinkällor är två sätt att göra julbordet mer hållbart. Här är det svenska ägget ett utmärkt val. Ett tredje sätt är att minska matsvinnet genom att ta hand om matresterna, vilket enkelt går att lösa genom att tillaga en god omelett.

Proteinrikt och näringsrikt
Genom att välja svenska råvaror tar du ett stort kliv mot ett mer hållbart julbord. Den importerade maten står i dag för omkring 60 procent av växthusgasutsläppen, enligt Naturvårdsverket. I Världsnaturfonden WWF:s nyligen publicerade rapport Köttguiden var det svenska ägget en av de proteinkällor som fick grönt ljus och lyftes fram som ett klokt matval med ett förhållandevis litet klimatavtryck. Ägg är ett proteinrikt livsmedel som innehåller alla nio essentiella aminosyror som vi behöver tillsätta via maten. Dessutom innehåller ägg nästintill alla näringsämnen som kroppen behöver. Det gör att ägg är ett bra komplement för de som väljer vegetariskt julbord.

Mer än ägghalvor
Många förknippar ägg på julbordet med ägghalvor, men ägg kan användas till så mycket mer. Varför inte börja med en äggtoddy till fördrink, omelett med svampstuvning och laxpaté på buffén, och ostkaka till dessert. Blir det kokta ägg över är de goda även några dagar senare. Överblivna ägghalvor passar också bra i exempelvis gubbröra. Och glöm inte att med ägg i kylen är det enkelt att ta hand om gårdagens matrester och tillaga en ny god rätt – omelett.

Ägg håller länge
Ägg håller som längst när de förvaras i kylskåpstemperatur. Bäst före-datum är satt till 28 dagar efter värpning, men i kylen kan de hålla upp till två månader eller längre. Ägg gör också att vi håller oss mätta länge. Det håller nära tre av fyra svenskar med om enligt en undersökning som genomfördes i somras av Origo Group, på uppdrag av branschorganisationen Svenska Ägg.

Fem snabba anledningar till varför du ska välja svenska ägg i jul 

 • Ägg är en variationsrik och klimatsmart proteinkälla.
 • Ägg är ett bra komplement till det vegetariska julbordet, med ett väl sammansatt näringsinnehåll.
 • Ägg har lång hållbarhet. Råa ägg som står i kylen håller upp till två månader eller längre. Även kokta ägg håller relativt länge i kylskåp och kan ätas flera dagar efteråt, eller användas i nya rätter.
 • Ägg minskar matsvinnet. Enligt Naturvårdverket slänger vi cirka 97 kilo mat och dryck per person och år. Med ägg hemma är det lätt att ta tillvara matrester genom att exempelvis tillaga en god omelett. Gott på julbordet, gott dagarna efter.
 • Majoriteten av alla ägg i affären är svenska och certifierade. Det garanterar bland annat att produktionen uppfyller världens hårdaste krav inom djurvälfärd, livsmedelssäkerhet, smittskydd och produktkvalitet. 

 

Publicerat 2019-12-11
 • Branschorganisationen Svenska Ägg
 • Klustervägen 13
 • 585 76 Vreta Kloster
 • Telefon +46 73- 823 08 90
 • Besöks- och leveransadress:
 • Klustervägen 13
 • 585 76 Vreta Kloster