Glädjande nyhet inför påsk:

Rekordhög andel svenska ägg

Svenska folket vill ha ägg från Sverige. Färska siffror från Jordbruksverket visar att andelen svenska ägg låg på hela 97,5 procent under förra året, en ökning med nästan fem procent jämfört med året innan. En glad nyhet inför äggets stora högtid – påsken. 

Det var många år sedan konsumtionen av just svenska ägg var så hög. 2019 var 97,5 procent av äggen svenska, en nivå som vi inte har haft sedan slutet av 1990-talet. 2018 var andelen 92,8 procent, vilket innebär en ökning med 4,7 procentenheter mellan de båda åren.   

 Det är fantastiska siffror. Vi och många med oss jobbar hårt för att lyfta fram våra svenska mervärden. Det här är ett kvitto på att arbetet med att certifiera det svenska ägget har givit resultat. Det visar också att konsumenterna värderar våra svenska mervärden högt, säger Marie Lönneskog Hogstadius.

Äggkonsumtionen* i landet har dessutom ökat med drygt 30 procent under det senaste decenniet. År 2010 köpte svenskarna 75 606 ton färska ägg och 2019 hade mängden ökat till 100 261 ton, en ökning med 32,6 procent.

*Äggkonsumtionen beräknas utifrån den mängd ägg som kommer från branschorganisationen Svenska Äggs medlemmar och säljs för konsumtion. Gårdsförsäljning eller mixade produkter är ej inräknade.

  • Branschorganisationen Svenska Ägg
  • Klustervägen 13
  • 585 76 Vreta Kloster
  • Telefon +46 73- 823 08 90
  • Besöks- och leveransadress:
  • Klustervägen 13
  • 585 76 Vreta Kloster