Grönt ljus för blågula ägg på julbordet

Ett klimatsmart, näringsrikt och gott julbord fixar du lätt med svenska ägg. Ägget är en klart lysande stjärna i både julbaket och i julmatlagningen. Dessutom har svenska ägg återigen fått grönt ljus som klimatsmart råvara från WWF.

Att vi svenskar köper mycket ägg till jul är ganska naturligt. Ägg är en av kökets viktigaste råvaror både i julbaket och i matlagningen. Kanske lite av en doldis på julbordet, men spelar ändå huvudrollen i många rätter. Ägg är en självklar ingrediens vid griljering av julskinkan, i köttbullssmeten, i glasyren till pepparkakorna, i marängerna och mintkyssarna. Självklar stjärnglans får det också i klassiker som garnerade ägghalvor och gubbröra. Skulle det bli julmat över, knäck några ägg och svep in resterna i en fluffig omelett. Svinnsmart och gott!

Grönt ljus för det svenska ägget

Svenska ägg får återigen grönt ljus av Världsnaturfonden (WWF) i rapporten "Köttguiden 2021". Det gröna ljuset betyder att svenska ägg lyfts som klimatsmart val ur ett hållbarhetsperspektiv. Syftet med Köttguiden är att göra det enklare för människor att äta hållbart. Guiden granskar produkterna utifrån fem kriterier; biologisk mångfald, klimat, kemiska bekämpningsmedel, djurvälfärd och antibiotika.

Certifierad äggproduktion

När du julhandlar är det bra att titta efter Från Sverige-märket Sverige på äggkartongen och den rosa checken på äggens skal. Då vet du att det är certifierade, spårbara och kontrollerade svenska ägg.

– För oss i Sverige är det självklart att kunna använda råa ägg i matlagning och drinkar. Att de råa äggen inte gör oss sjuka är unikt för svenska ägg och beror på att sjukdomen salmonella inte finns i Sverige, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på branschorganisationen Svenska Ägg. Med svenska, certifierade ägg är det tryggt att äta hemlagad majonnäs, dricka äggtoddy och smaka på sockerkakssmeten.

God jul önskar Svenska Ägg!

Fem äggtips till jul:

1. Enkelt och gott! Garnera de kokta ägghalvorna med röd eller svart stenbitsrom eller löjrom.

2. Fyll ägghalvorna: Mosa den kokta äggulan och blanda med kaviar, vispad grädde, majonnäs och lite matyoghurt till en röra som spritsas tillbaka i hålrummet i ägghalvorna. Toppa med finhackad rödlök, dill eller gräslök.

3. Gör ditt eget julgodis, till exempel mintkyssar med äggvita, pepparmintolja, florsocker och choklad.

4. Bjud på en egenbakad mjuk pepparkaka med härlig frosting.

5. Gör en klassisk gubbröra på hårdkokta ägg, potatis, crème fraiche, majonnäs, kaviar, gräslök och dill och ansjovis. Servera som förrätt med bröd.

  • Branschorganisationen Svenska Ägg
  • Klustervägen 13
  • 585 76 Vreta Kloster
  • Telefon +46 73- 823 08 90
  • Besöks- och leveransadress:
  • Klustervägen 13
  • 585 76 Vreta Kloster