Päronpaj
Päronpaj med vit choklad och hallon

Ingredienser

3 inkokta päron, urkärnade och skurna i fyra bitar vardera

Pajdeg
100 g smör
3 3/4 dl (225 g) vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
½ tsk bakpulver
1 ägg
1 krm salt

Söt äggstanning
3 dl vispgrädde
1 ½ dl (45 g) strösocker
3 ägg
¼ citron, finrivet skal
1 krm salt
Till servering
hallon
vit choklad

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200°.
  2. Lägg alla ingredienser till paj-skalet i en matberedare.
  3. Mixa snabbt ihop till en deg.
  4. Klä en pajform med degen och nagga med en gaffel.
  5. Låt vila i frysen cirka 30 minuter (förhindrar att degen glider ner vid förgräddning).
  6. Förgrädda pajskalet i cirka15 minuter.
  7. Vispa samman ingredienserna till äggstanningen.
  8. Placera päronen i pajskalet och häll på stanningen.
  9. Grädda pajen på 150° i cirka 30 minuter tills fyllningen stannat.
  10. Låt pajen svalna.
  11. Toppa pajen med färska hallon och riv över lite vit choklad.