material

Vill du veta ännu mer om ägg?
Här har vi samlat information och inspiration om svenska ägg.

Trender och attityder kring unga killars och tjejers äggkonsumtion (Ungdomsbarometern 2025)

Vad tycker svenskarna om ägg? Svenska Äggs attitydundersökning 2024
visar att ägg förknippas med gott, enkelt och användbart och ett livsmedel som är proteinrikt och hälsosamt. Nästan alla (99%) i Sverige äter ägg och 83 procent äter ägg flera gånger per vecka.

Antal sidor: 1

Informationsbroschyr om svenska ägg, ”Ha alltid ägg hemma”. Innehåller bland annat fakta ur Ungdomsbarometerns undersökning kring unga äggkonsumenter, information om certifierad svensk äggkvalitet och fakta om de näringsrika äggen. 16 sidor A4.

Antal sidor: 16

Det här är roliga frågor som du kan använda för att utmana vänner, familj, skolklassen eller arbetskompisarna på en faktaspäckad tipspromenad. Perfekt till påsk eller andra högtider!

Antal sidor: 12

En undersökning om attityder till, kunskap om och konsumtion av svenska ägg.

Antal sidor: 12

Svenska ägg är säkra, näringstäta och klimatsmarta. I den här broschyren kan du läsa mer om spårbarhet, certifiering, Från Sverige-märkningen och det hållbara kretsloppet i den svenska äggproduktionen.

Antal sidor: 16

En rapport om svenska ägg från Svenska Ägg (2019).
Den här rapporten belyser äggets näringsinnehåll, proteinets uppbyggnad, mattrender, svenska mervärden och mycket mer.

Antal sidor: 28

I den här broschyren finns en sammanfattning av den livscykelanalys som genomfördes av RISE mellan november 2019 och augusti 2020. Den svenska äggproduktion har på cirka 10 år sänkt äggets klimatavtryck med 25 procent. Ägg har både ett lågt klimatavtryck och ett högt näringsdensitetsindex.

Antal sidor: 8

Ägg är ett superlivsmedel som innehåller nästan alla näringsämnen som vi människor behöver för att växa och må bra. Förutom fullgoda proteiner och viktiga fettsyror finns merparten av alla vitaminer, mineraler och antioxidanter i ägg. Det enda som saknas i ägg är vitamin C och kolhydrater. Dessutom har ägg en extra effektiv form av D-vitamin, vilken har visat sig ha fem gånger så hög aktivitet jämfört med det D-vitamin (D3) som ofta anges i livsmedel.

Antal sidor: 2

Nyfiken på hur man äter ägg runt om i världen? Här är några exempel på goda äggrätter från olika länder.

Antal sidor: 1

När du väljer svenska ägg får du mycket gott på köpet. De svenska äggen har grönt ljus som klimatsmart råvara från Världsnaturfonden (WWF). Här finns en kort sammanfattning av några av den svenska äggproduktionens mervärden.

Antal sidor: 1

Den här 24-sidiga broschyren innehåller recept, inspiration, fakta och tips med kökets kanske viktigaste råvara, en riktig stjärna som ändå är lite av en doldis: Det svenska ägget.

Antal sidor: 24

Den här 20-sidiga receptbroschyren innehåller recept av Mattias ”Fredagskocken” Larsson på goda rätter med ägg. Allt från päronpaj och pavlova till stekta äggnudlar, amerikanska pannkakor och ägg Florentine.

Antal sidor: 20

Del 1.
Stekning. En stekpanna, lite smör eller rapsolja och några ägg är egentligen allt du behöver för att fixa en god måltid. Här är några tips på stekta ägg!

Antal sidor: 1

Har du koll på svenska ägg? Här är en sida (A4) med kluriga frågor som du kan använda till att testa dina kunskaper, utmana familjen eller kolla vad kompisarna i skolan vet. (Svaren finns längst ner på sidan.)

Antal sidor: 1