äggets mervärde

Ägg är proteinrikt och innehåller även viktiga fettsyror, merparten av alla vitaminer, mineraler och antioxidanter som kroppen behöver, förutom vitamin C och kolhydrater.

ETT OVALT VITAMINPILLER

För att kroppen ska må bra, hålla sig frisk och fungera, behöver vi vitaminer. De essentiella vitaminerna behöver vi tillsätta via maten eftersom kroppen inte själv kan tillverka och producera dem. I ägg finns alla vitaminer vi behöver, förutom C-vitamin. Ägg innehåller även järn, kalcium, kalium och magnesium. Ägg har både ett högt näringsvärde och dessutom ett lågt klimatavtryck.

Ägg är ett multivitaminpiller med höga halter av viktiga antioxidanter som E-vitamin och selen, men också riboflavin, vitamin A och zink. Även halterna av D-vitamin, folat, niacin och vitamin B12 är höga.

Antioxidanter skyddar kroppen och tar hand om de fria radikaler som kan skada cellerna. Faktum är att ägg är en riktig vitaminbomb. Det enda vitamin som saknas i ägg är vitamin C.

RIKA PÅ D-VITAMIN

Ägg är en naturligt rik källa till D-vitamin. Genom att äta ett enda ägg får du i dig cirka 15 procent av det dagliga behovet av D-vitamin. I Sverige är brist på D-vitamin relativt vanligt, speciellt under det mörkare vinterhalvåret. Det beror på att solstrålningen är otillräcklig för att tillgodose kroppens behov av vitaminet. Matens innehåll blir då extra viktig. D-vitamin bidrar till immunsystemets och musklernas normala funktion och är viktigt för starka tänder och skelett. Livsmedelsverket höjde 2021 äggets D-vitaminvärde, då man upptäckt att äggulan innehåller ytterligare en kraftfull form av D-vitamin. Dagsbehovet av vitamin D ligger mellan 10–20 mikrogram.

Starkt ägg

RIKA PÅ PROTEIN

För att ett livsmedel ska få kallas rikt på protein måste minst 20 procent av energivärdet komma från protein. I ägg kommer cirka 36 procent av energin från protein, vilket är en bekräftelse på att ägget är ett proteinrikt livsmedel. Protein bidrar till en normal benstomme, till att bibehålla muskelmassa och till tillväxt av muskelmassa.

HUR MYCKET PROTEIN INNEHÅLLER ÄGGET?

Ägg innehåller cirka 12 g protein per 100 g, motsvarande mellan 6-8 g protein per ägg beroende på storlek. Det motsvarar ungefär en tiondel av vad en vuxen person behöver varje dag. Både äggula och äggvita bidrar med protein. Den höga mängden protein gör att ägg ger en hög mättnadskänsla.

SVENSKA MERVÄRDEN

De svenska äggen har många starka mervärden. De har grönt ljus som klimatsmart råvara från Världsnaturfonden (WWF, 2021). De är salmonellafria, ingen antibiotika används i produktionen och hönan äter bara GMO-fritt foder. Äggen är spårbara, certifierade, kontrollerade, packade och förpackade i Sverige. En extra bonus är att hela kedjan skapar arbetstillfällen i hela Sverige.

LÅGT KLIMATAVTRYCK

Den svenska äggproduktionen har sänkt sitt klimatavtryck med 25 procent på drygt 10 år. Andelen soja i hönans foder har minskat med cirka 10 procent och har till stor del ersatts med foder som raps- och solroskaka, som produceras på närmare håll. En livscykelanalys gjord av RISE visar att ägg både har ett lågt klimatavtryck och ett högt näringsdensitetsindex. Det betyder mycket näring till ett lågt klimatavtryck.