roliga fakta om ägg

Här har vi samlat siffror, kuriosa och fakta om ägg och äggätande. Visste du att vi i Sverige äter i snitt 5,3 ägg per vecka?

Topp 5-listan

I vilka länder äter man mest ägg? Här hittar du topp 5-listan!

 1. Mexiko (380 ägg per person och år)
 2. Japan och Colombia (340 ägg per person och år)
 3. Paraguay (309 ägg per person och år)
 4. Argentina (305 ägg per person och år)
 5. Kina (298 ägg per person och år)

  Sverige (247 ägg per person och år)

(Källa: IEC data 2020)

Hur många ägg äter vi i Sverige?

Sverige ligger någonstans i mitten av ägglistan; vi äter cirka 250 ägg per person och år. Om vi ökar vår äggkonsumtion lite till kanske vi kan ge de ledande äggätarländerna en match?

I genomsnitt äter varje svensk 5,1 ägg under en vecka. 9 av 10 anser att ägg är användbart och enkelt att tillaga.

(Källa: Svenska Äggs attitydundersökning, 2024)

Hur många ägg äter vi i Sverige under påskveckan?

Under påskveckan äter vi svenskar i runda slängar 70 miljoner ägg, vilket är en ökning med cirka 50 procent jämfört med en “vanlig” vecka.

Från kläckning till värphöna

Lite förenklat kan man säga att de svenska föräldradjuren lägger befruktade ägg som ruvas och kläcks av ett av två svenska kläckerier. Kycklingarna föds därefter upp i unghönsstallar och när de är ca 16 veckor levereras unghönsen till äggproducenter runt om i landet. När de är ca 18 veckor gamla börjar hönorna producera ägg.

Äggets uppbyggnad

Ägget består av ett kalkskal, en vita och en gula. Gulan hålls på plats i ägget med hjälp av äggvitesnoddar. Nyansen på gulan kan skifta lite beroende på vad hönan har ätit. Om hönan ätit t.ex. gräs, nässlor eller klöver ger det ägget ofta en gulare gula. Om gulan är lite mer orange så har fodret innehållit karoten, som till exempel finns i morot.

Från hönan till ägget

Olika hönsraser lägger olika mängd med ägg. En duktig värphöna kan lägga mer än 300 ägg på ett år. Det är oftast den vita hönan som värper de vita äggen, medan andra raser kan värpa bruna, ljusblå eller gröna ägg.

Varför blir en del ägg stora och andra små?

Unga hönor värper mindre ägg, medan äldre hönor värper större ägg.

Varför innehåller en del ägg två gulor?

När den unga hönan börjar lägga ägg, kan det hända att hon av misstag släpper två äggulor på samma gång, vilka då hamnar i ett och samma ägg.

Hur lång tid tar det för en höna att bilda ett ägg?

Cirka 25 timmar. Det som tar längst tid att bilda är skalet. Det tar ca 20 timmar.

Small, medium eller large?

Äggen i butiken finns i storlekarna XL, L, M och S. De små äggen värps av unghöns och har lite tjockare skal. De största äggen värps av lite äldre hönor. Medelvikten för ägg är ungefär 58 gram vilket också motsvarar ett medelstort ägg. Lagar du mat efter recept så brukar de vara skrivna efter medelstorlek på ägg, alltså 53-63 gram eller ett Medium-ägg.

Små ägg väger mellan 43-53 gram. Medelstora ägg väger 53-63 gram. Stora ägg väger 63-73 gram. Extra stora ägg väger över 73 gram.

Hur många ägg går det på ett kilo?

På ett kilo går det cirka 16 medelstora ägg.

Har äggets storlek någon betydelse?

Ja, men det påverkar inte smak eller kvalitet. Däremot bör du hålla lite försiktigare i de större äggen. Alla äggskal är uppbyggda av lika mycket kalcium oberoende av storlek. Det betyder att de större äggen har något tunnare skal än de mindre och därför är lite skörare.

Äggets anatomi

Äggskalet består i huvudsak av kalk. Det behövs lika mycket kalk till ett stort äggskal som till ett litet och därför är stora ägg skörare i skalet. Äggvitan innehåller 90 procent vatten och 10 procent ren protein. Äggproteiner har en sammansättning som kan utnyttjas till nästan 100 procent av kroppen. Vitan är olika tjock i olika delar av ägget, tjockast är den i äggsnoddarna som hjälper till att hålla gulan på plats. Gulan är det egentliga ägget. Den innehåller alla de näringsämnen som behövs för att bilda ett nytt liv, kycklingen.

 1. Skalet består i huvudsak av kalciumkarbonat.
 2. Gulan ligger mitt i ägget. Färgen varierar med fodret. Här finns proteiner, mineraler och fett.
 3. Membran ligger runt gulan.
 4. Äggsnoddar består av äggvita och håller gulan på plats i mitten av ägget.
 5. Cuticula är en hinna runt skalet.
 6. Luftblåsan formas i den trubbiga delen av ägget mellan de två skalmembranen.
 7. Skalmembran (två stycken) ligger innanför skalet och omger vitan.
 8. Tunna vitan ligger närmast skalet.
 9. Tjocka vitan ligger närmast gulan. Här finns större delen av proteinet.
 10. Groddskivan utvecklas till en kyckling om ägget är befruktat och ruvas under 21 dagar.