Ha alltid ägg hemma!

Svenska ägg är ett hållbart livsmedel som är bra att ha hemma, konstaterar Livsmedelsverket. Och har du ägg hemma är det alltid lätt att svänga ihop en maträtt, ett mellanmål eller en macka.

Rikt på protein

I ägg kommer cirka 36 procent av energin från protein, vilket gör ägg till en riktigt bra proteinkälla. Ett medelstort ägg innehåller cirka 7 gram protein. De flesta vuxna behöver cirka 50–70 gram protein varje dag. Protein byggs upp av cirka tjugo aminosyror. Nio av dem måste vi få från maten, resten kan kroppen själv tillverka. Ägg innehåller alla dessa nio essentiella, eller livsviktiga, aminosyror. Här hittar du mer om äggets näringsinnehåll!

Protein och träning

Behovet av protein varierar beroende på din aktivitetsgrad. Fysisk aktivitet gör att du får mer muskler, vilket ökar omsättningen av protein i musklerna. Mycket hård träning, särskilt uthållighetsidrott, leder även till att nedbrytningen av muskler ökar och att musklerna på grund av detta behöver ”repareras”. Därför är det viktigt att du får i dig protein när du tränar mycket.
Källa: Livsmedelsverket: ”Protein – hur mycket är lagom”.

Protein som mellanmål före eller efter träning

Om det är långt till middagen kan det vara bra att äta ett proteinrikt mellanmål innan eller efter träningen, särskilt om du tränar för att öka på muskelmassan. Det kan finnas en liten risk att den som tränar och samtidigt bantar får i sig för lite protein. Om man får i sig mindre energi från maten än man behöver använder kroppen protein som energikälla i stället för till proteinets egentliga uppgifter.
Källa: Livsmedelsverket: ”Protein – hur mycket är lagom”.

Enkelt och gott!

Ägg kan användas till så mycket. Koka, steka, göra omelett – här hittar du fler exempel på olika maträtter med ägg. Länk till recepten

Ägg toppar listan!

Visste du att nästan alla (99%) i Sverige äter ägg och 83 procent äter ägg flera gånger per vecka? Äggrapporten1) visar att ägg anses som gott, enkelt och användbart till mycket. Konsumenterna tycker också att ägg är ett livsmedel som är proteinrikt och hälsosamt. Här kan du läsa mer och ladda ner Äggrapporten 2024!

Gott om vitaminer

Ägg innehåller nästan alla näringsämnen som vi människor behöver för att växa, träna och må bra. Förutom fullvärdiga proteiner och viktiga fettsyror finns merparten av alla vitaminer, mineraler och antioxidanter i ägg.

Unga i Sverige gillar ägg

Nästan sex av tio (59%) unga i Sverige (15–24 år) äter ägg minst en gång i veckan. Ägget har en naturlig plats i ungdomarnas liv, där ett allt större fokus ligger på träning och proteinrik mat. Nästan sju av tio unga killar (67%) äter ägg varje vecka jämfört med fem av tio unga tjejer (52%). Unga svenska äggätare identifierar sig i högre utsträckning än övriga unga som träningsmänniskor och har ett större intresse för bland annat idrott, kost och motion. (Källa: Ungdomsbarometern 2025)

Snabbt, prisvärt, gott och hälsosamt

Många upptäcker nya äggrätter via sitt flöde i sociala medier. Inläggen på Instagram och TikTok visar ägg som ett snabbt, prisvärt och gott sätt att äta hälsosamt. Fokus ligger ofta på äggens proteinrika innehåll. Följ oss i sociala medier för senaste uppdateringar och goda recept! Följ oss i sociala medier för senaste uppdateringar och goda recept! Instagram Facebook

Mycket gott på köpet.

Svenska ägg har många goda mervärden. När du köper svenska ägg bidrar du till jobb för både svenska äggbönder och livsmedelsföretag. Det skapar en stärkt svensk försörjningsförmåga. Läs mer här!

Svenska ägg med en rosa check på skalet

Titta efter den rosa checken på äggets skal när du handlar ägg. Då vet du att äggen kommer från hönor i Sverige och att äggen är förpackade och kontrollerade i Sverige. Läs mer här!

Svenska Ägg – från Sveriges äggbönder

Svenska Ägg är branschorganisation för företagen inom svensk äggnäring. Vi arbetar för att du ska kunna handla trygga, certifierade och kontrollerade svenska ägg. På svenskaagg.se hittar du fakta, skol- och butiksmaterial, recept och inspiration. Kolla in webben genom att klicka här!