Utveckling av koncept för oberoende rådgivning inom äggproduktionen
Projektets mål har varit att ta fram ett koncept för oberoende rådgivning med målsättning att främja djurvälfärden inom svensk äggproduktion.
Sammanfattande resultat:
Svenska Äggs framtida rådgivningskoncept
Projektets aktiviteter har dels omfattat möten med utomstående rådgivningsorganisationer, interna diskussioner med producenter och rådgivare, dels inventerat ny teknik användbar för att effektivisera rådgivningen samt även testat och utvärderat olika rådgivningssituationer.
Svenska Äggs egna rådgivare erbjuder rådgivning med olika teman och i olika former
Äggproduktionen är spridd över hela landet och inget äggproducerande företag är det andra likt. Det innebär att det måste finnas en flexibilitet i rådgivningsutbudet, både när det gäller tillgänglighet, omfattning, innehåll och form. Förutom enskild rådgivning på gård har projektet testat och utvärderat olika digitala rådgivningsformer, både individuellt och i grupp. Digital rådgivning passar inte alla, men för några är det en bra lösning. Projektet har också utvärderat rådgivning med flera rådgivare på plats eller alternativt uppkopplade via Teams.
Långsiktighet och kontinuitet är nödvändigt
Det är viktigt att tänka på, och aktivt arbeta för, en långsiktighet i rådgivningsarbetet vilket har poängterats av producenterna i referensgruppen. Ett flertal producenter har uttryckt sin oro över att rådgivningskompetensen är kopplad till vissa personer och därför lätt kan gå förlorad. Målsättningen bör därför vara att satsningen på rådgivning ska bli bestående.
För att skapa mesta och bästa medlemsnytta bör man utveckla en affärsmodell för rådgivningen. Det finns en efterfrågan av tjänster, som inte kan tillgodoses idag. Genom att använda den outnyttjade rådgivarpotential som redan finns i organisationen, skulle en del av denna efterfrågan kunna tillfredsställas. Ett samarbete mellan flera rådgivare och med andra organisationer skapar ökad kundnytta. Målsättningen bör vara att en kostnadseffektiv rådgivning ska vara tillgänglig för alla producenter över hela landet.
Samverkan med andra organisationer kompletterar de egna rådgivarna
Som rådgivare i branschorganisationen är det omöjligt att vara uppdaterad inom alla områden. Därför har projektet initierat samverkan med andra rådgivningsorganisationer som kan komplettera med expertkunskap, exempelvis byggnadsteknik, ventilation, miljörådgivning, foderoptimering, växtodling och ekonomi. Dessa organisationer kan kontaktas av rådgivare för samverkan eller direkt av äggföretagaren vid behov.
Under projektets gång har det förtydligats att varje företag behöver ha en besättningsveterinär. En veterinär som är knuten till företaget skulle underlätta kontakt med myndigheter och leda till snabbare åtgärder vid eventuella sjukdomsproblem. SVA har uttryckt önskemål om att kunna kommunicera med en fältveterinär som har god kännedom om gården och som kan förmedla diagnos och åtgärder till äggföretaget. Sedan tidigare finns det en kontaktlista på aktuella veterinärer med fjäderfäkompetens inom DV.
Ett styrdokument för kalibrering av de olika rådgivarna
Det är av största vikt att alla som arbetar med någon form av rådgivning inom branschorganisationen har samma ståndpunkt inom vissa specifika frågor. Det kan till exempel handla om smittskyddsrutiner vid besök, sekretessfrågor eller vaccinationer. Därför bör ett styrdokument tas fram där olika sakfrågor tydliggörs och dokumenteras. Detta dokument bör gås igenom regelbundet och uppdateras vid behov. Ett sådant dokument underlättar också för eventuella vikarier och nyanställda, vilket påverkar kontinuiteten i verksamheten på ett positivt sätt.
En plan för kompetensutveckling av rådgivare
För att stärka kompetensen hos rådgivarna krävs att det finns en årlig plan för respektive rådgivares fortbildning och kompetensutveckling. Kompetensutvecklingen ska rymmas inom den ordinarie arbetstiden och bör innehålla adekvata kurstillfällen, konferenser och forskarkontakter.
Här vill vi också nämna de fjäderfäveterinärer som finns i landet och som bland annat utför kontroller i det förebyggande smittskyddsarbetet. Vi har under det senaste året fått erfara att det förebyggande smittskyddsarbetet blir viktigare och viktigare. Det är därför nödvändigt att de veterinärer som finns ute i landet får möjlighet att höja sin kompetens inom området. Önskvärt vore att bra veterinär fjäderfäkompetens kan erbjudas i hela landet.